Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Barajda su tükendi, üretici ortada kaldı
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 1 Eylül 2020 - 13:00:12
Barajda su tükendi, üretici ortada kaldı

Bayramiç Barajı, üreticinin en fazla suya ihtiyaç duyduğu şu günlerde alarm veriyor. Batak ovasına ekilen pirinç nedeniyle çay yatağına su salınırken, ilçemiz üreticileri suya ulaşmaktan büyük sıkıntı yaşıyor.

İlçemiz yaz sıcaklarıyla beraber uzun süredir yağmur görmüyor. Bayramiç Barajı da son günlerde alarm vermeye başladı. Su seviyesi tehlikeli biçimde azaldı ve üreticiler sıkıntıya düştü. Üreticinin en fazla suya ihtiyaç duyduğu şu günlerde, baraj sahasındaki su bitme noktasına geldi. Üreticiye sadece bir gün sulama imkanı tanınıyor. Önümüzdeki günlerde ise bu imkan da ortadan kalkacak. Yonca, mısır, domates, kapya biber, meyve ve sulu tarım ile geçimini sağlayan üreticisi ise ortada kaldı. Su sıkıntısının bir nedeni ne Batak ovasına ekilen çeltik için çay yatağına salınan su. Batak ovasında ekilen çeltik bahane edilerek plansızca çay yatağına ve ana kanala bırakılan su üreticinin sonunu getirdi. Çeltik ekiminin 14 bin dekardan 18 bin dekara çıkarılması, bunun yanında yetersiz yağış barajda suyun tehlike çanları çalmasına neden oldu. Bu yıl başlatılan kısıtlamalı su uygulaması sıkıntıyı ortadan kaldırmadı. Baraj sahasında kalan çok az su nedeniyle üreticiye 1 gün sulama imkanı tanınıyor. Sezon boyunca 3 gün yapılan su kesintisi ise su sorununu ortadan kaldırmadı. Ana kanaldaki su miktarı yarıya düşürüldü. Elma üreticisinin en fazla suya ihtiyaç duyduğu şu günlerde ise su bitti. İmkanı olan üreticiler çay yatağına salınan sudan pancar motorları yardımıyla meyve ve sebzesini sulamaya çalışırken, bir kısım üretici ise artezyen yoluyla derdine çare arıyor. Bayramiçli Tunay Çetin adlı üreticinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına yazdığı şikayet dilekçesi ise şöyle.

“Çanakkale İli Bayramiç İlçesi Saçaklı Köyü ve Ağaçköy sınırları içerisinde çeşitli ada ve parseller üzerinde 160 Dönüm Yonca, 13 dönüm dane mısır ve 67 dönüm silajlık mısır üretimi için Bayramiç İlçesi Ziraat Odası Başkanlığına 2020 yılı sulu tarımsal üretim yapılması konusunda başvurular yapılmış olup gerekli sözleşmeler tamamlanarak Ziraat Odası Başkanlığına bildirilmiş ve Bayramiç Barajında depolanan sulama suyunun Bayramiç ve Ezine Ovalarının tarımsal üretiminin yapılabilmesi için sulama planlaması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla başvuru tarafımdan yapılmış olup, Ziraat Odasından alınan belgeler Köy Muhtarlıklarına onaylatılarak İlçe Tarım Müdürlüğüne iletilmiş ve Çiftçi Kayıt belgesi düzenlenmiştir.

Bilindiği gibi, Sulu tarım mevsimin en sıcak ayları olan Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim Aylarında üretimi amaçlanan ürünlerin ihtiyacı olan sulama suyunun üretim alanında ürüne verilmek suretiyle söz konusu üretimlerin sağlanması amaçlanmaktadır.

2020 Yılı sulama mevsimine girilirken, geçen yıllarda olduğu gibi Bayramiç Barajında stoklanan Sulama suyunun Bayramiç ve Ezine Ovalarının sulamasının yanında, Kale ovası ve Kumkale sulama sahasının da sulama havzasına eklenmesi suretiyle tarihi planlama ve yönetim hatası yapılmış olup, 28.08.2020 tarihinden itibaren Bayramiç Ovası ve Ezine Ovalarının sulama ihtiyacının karşılanması sağlanamamaktadır.

Bayramiç Barajının toplam rezerv hacminin çok üzerinde sulama havzası planlanarak, mevcut rezerv, mevsimin en sıcak ayında sorumsuzca kullanılarak bitirilmiş ve binlerce üretici mağdur edilmiş ve edilmektedir.

Mevsimin en sıcak ayı olan Ağustos ayı içinde üretimi planlanan ürünlere yeterince su verilememektedir. Bilime ve akla aykırı olarak haftanın 6 günü sulama yasağı uygulanarak üretimi planlanan (meyvacılık, domates, yonca ve mısır) üretimi adeta kurumaya terk edilerek Tarımsal üretime, Ülke ekonomisine ve Milli sermayeye ihanet edilmektedir.

Bayramiç ve Ezine Ovaları Sulama Birliğinin yönetimsel hataları sonucunda, tarafımdan planlanan Ağustos, Eylül ve Ekim Ayı üretimi yapılamayacağından dolayı yonca ve mısır üretiminde zarara uğrayacağım aşikardır. Zararımın Bakanlık olarak karşılanmasını talep ediyorum.

Konu hakkında yerinde ve gerekli incelemeler yapılarak sorumluların tespit edilmesi, zararımın telafi edilmesi ve gelecek yıllarda aynı hataların yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını temenni eder,

Saygılarımı Sunarım.”

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz