Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Bilirkişi, ‘olmaz’ dedi
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 22 Şubat 2022 - 12:08:18
Bilirkişi, ‘olmaz’ dedi

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki projesi “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” için yapılan bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda “ÇED olumlu kararının uygun olmadığı” belirtildi.

Kazdağları`nda, Bayramiç`in Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces`a ait altın bakır madenini 2019 yılında 55 milyon dolara satın alan Cengiz Holding, “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” projesini hayata geçirmek istiyor. Çevre örgütlerinin her ne kadar ismi “bakır ocağı” olsa da projenin ana hedefinin altın madeni olduğunu ifade ederek projeye karşı çıkıyor. Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. sahasında Cengiz Holding`e ait “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” ile ilgili 26 Temmuz 2021 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verilmişti. Bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) bileşenleri ve vatandaşlar, toplam 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı ile 24 Ağustos tarihinde dava açılmıştı. Bu davadan başka da TEMA Vakfı, Çan Çevre Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası ve ayrıca Çevre Mühendisleri Odası tarafından da davalar açılmıştı. Çanakkale İdare Mahkemesi heyeti, 21 Kasım`da bilirkişi incelemesi yapmıştı. Çok sayıda çevre örgütü ve katılımcının hazır bulunduğu bilirkişi incelemesinde katılım sınırlı tutulmuş ve kısa süreli arbede de yaşanmıştı. Çevre örgütleri, “Vatandaşların, buradaki köylülerin müdahil olduğu davada kimseyi konuşturmadan, dinlemeden karar vermek istiyorlar. Konu aynı konu, maden aynı maden, buna rağmen kesinlikle konuşturulmuyoruz ve keşfe kabul edilmiyoruz” diyerek tepki göstermişti.

Maden projesi

Çevre örgütleri ve demokratik kurumlar ile davaya müdahil olan vatandaşlar, Bilirkişi raporunu merakla bekliyordu. Rapor, taraflara ulaştı. Raporda, “Bilirkişi Kurulumuzca dava konusu Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararının `uygun olmadığı` sonuç ve kanaatine varılmıştır” dedi.  Bilirkişi raporunu değerlendiren Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale İdare Mahkemesi`nin de bilirkişi raporu doğrultusunda karar vermesini beklediklerini ifade etti. Bilirkişi raporuna yönelik ilk değerlendirmede, “Bilim, bu kez de bizden, doğadan, haklıdan yana safını belirledi. `Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, arkeolojik alanlarımızın altın-bakır madeni için yok edilemez` olduğu kanaatine vardı. Hukukun da, bilimin yanında yer alarak, acilen `yürütmeyi durdurma` ve arkasından da `ÇED Olumlu Kararının Uygun olmadığı` konusunda karar vereceğine inanıyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” denildi.  Bedelinin 923 milyon TL olduğu çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) dosyasında ifade edilen projede, ÇED izni alanı yaklaşık 600 hektar ve üç poligondan oluşuyor. 2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma döneminin planlandığı `Halilağa Bakır Projesi` için, her ne kadar “bakır madeni projesi” dense de proje alanında 2012 yılında “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütülmüştü. O proje de ÇED olumlu kararı almıştı. Ancak yine, yöre halkı ve çevre örgütlerinin tepkisi bu projenin gerçekleşmesini engellemişti.

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz