Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Düşük fiyatlar, süt üreticisini isyan ettirdi
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 8 Mart 2022 - 11:37:21
Düşük fiyatlar, süt üreticisini isyan ettirdi

Bayramiçli koyun ve keçi üreticileri, süt alım fiyatlarının bir türlü belirlenememesi nedeniyle mağdur olduklarını, fiyatların geçtiğimiz yılında altına olduğunu ileri sürerek Söğütgediği köyünde bir araya geldi. Süt üreticileri, fiyatları protesto etmek amacıyla sütlerini yollara döktü. Köy meydanında buluşan üreticiler yem fiyatlarının 3’e katladığını ama süt fiyatının geçtiğimiz yıl fiyatının alında kaldığını belirttiler. Toplantıda konuşma yapan […]

Bayramiçli koyun ve keçi üreticileri, süt alım fiyatlarının bir türlü belirlenememesi nedeniyle mağdur olduklarını, fiyatların geçtiğimiz yılında altına olduğunu ileri sürerek Söğütgediği köyünde bir araya geldi. Süt üreticileri, fiyatları protesto etmek amacıyla sütlerini yollara döktü. Köy meydanında buluşan üreticiler yem fiyatlarının 3’e katladığını ama süt fiyatının geçtiğimiz yıl fiyatının alında kaldığını belirttiler. Toplantıda konuşma yapan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran; “Bizler burada bir farkındalık yaratmak için toplanmış bulunmaktayız. Malumunuz, sezonumuz başladı. Beyaz peynirde Çanakkale’nin bir markası olan Ezine Peynirinin marka değerini korumak için biz üreticiler olarak ürünümüzün geçen yılın altında kalan fiyata  alınmadığını ifade edebiliriz. Küçük baş hayvan üretici sayımız 5 bin aile. Bu beş bin aile, 550 bin hayvanla üretim yapıyor. Biz bu üretimi yapmak için büyük bir özveride bulunuyoruz ama fiyatlar düşmekte. Ya hayvanları satacağız ya da kesime göndereceğiz. Bunu durdurabilmek için yapmamız gereken nedir? Biliyoruz sanayici açısından da zor bir süreç. Dünya konjektüründe böyle  bir sıkıntı var. Her şeyin fiyatı artarken bizim sütümüz daha düşük bir fiyatla alınmak zorunda kalınıyor. Gecen sene dört buçuk liraya verdiğimiz keçi sütüne bu yıl yine aynı ya da 5 lira vermek istiyorlar. Biz bir bilimsel çalışma yaptırdık. Şu anda keçi sütünün maliyeti 7.17 kuruşa geliyor. Koyun sütünün maliyeti ise 8. 90 kuruş. Şu anda sanayicinin bize teklif ettiği fiyat 5 ile 7 lira. Koyun sütü geçtiğimiz yıl 7.5 lira idi. Geçek yıl 140 ila 150 liraya aldığımız yemin çuvalı 250 lira. Sadece bu hafta yemin çuvalına 30 lira zam geldi. Bu ne demektir yemin çuvalı 300 liraya çıkacak demektir. Bu fiyatlarla herkes zarar edecek. Buna bir şekilde dur dememiz lazım. Böyle devam edecek olursa üreticide sanayici de Bu bir herkes zarar edecek. Herkes taşın altına elini koyacak. Üreticide, sanayici de, devletimizde bizim yanımızda olması gerekiyor ” dedi.

Toplantıda konuşan üretici ve Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karaman ise, “Sanayicinin bize dediği, ‘Sğuk hava depoları dolu. Biz süt alamayacağız. Ama; 4.5 liradan olursa alabiliriz’ Geçtiğimiz yıl 6 liradan sattığımız keçi sütünü, 7 liradan sattığımız koyun sütünü 4.5 liradan satarsak depolarda yer bulunacak. Bakıyoruz birlik başkanımız yanımızda yok. Süt birlik başkanımız bize diyor ki; siz sesinizi çıkarmayın. Mandıracılar hiç almayacak sizin sütünüzü diyor. Nerde bizim tarım bakanımız, nerde bizim süt birliği başkanımız. Nasıl iş bu? Nasıl bir adaletsizlik? İzmir’de keçi sütü 9 ila 10 lira, koyun sütü 13 lira. Burada 4.5 keçi sütü, 6 ila 6.5 lira koyun sütü” diye tepki gösterdi. Üreticiler yapılan açıklamaların ardından keçi ve koyunlarından hayvanlarından elleriyle sağdıkları sütleri yola döktüler.

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz