Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Evde sabun yapma zamanı
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 22 Aralık 2020 - 11:56:36
Evde sabun yapma zamanı

Bölgemizde zeytin hasadının sonuna gelinirken, üreticiler elde edilen dip yağlarını sabun yaparak değerlendiriyor. Dip zeytinlerinden elde edilen asidi yüksek zeytinyağlarından üreticiler büyük miktarlarda sabun yapıyor. Üreticilerin, yağlarını bu şekilde değerlendirmesi ilçede pazar oluşturdu.

Temizliğin vazgeçilmez kahramanı sabunlar, mis kokularıyla ferahlık veriyor. Bayramiç bölgesinde zeytin hasadının sonuna gelinirken, üreticiler elde edilen dip yağlarını sabun yaparak değerlendiriyor. Yemeklerde kullanılamayacak oranda asitli olan zeytinyağını değerlendirmek isteyen üreticiler, sabun yapımına girişti. Kimyasal maddelerden kaçınmak isteyen vatandaşlar bu sabunlara büyük ilgi gösteriyor. Sabun yapımı ve satışı ilçemizde bir pazar durumunda. Her şeyde olduğu gibi sabun yapımının incelikleri var. Üstelik hem kolay, hem pratik, hem de keyifli. Bir ölçü suya bir miktar temiz külü koyup ateşte ısıtın, ardından dinlendirin. Karışıma ne kadar kül koyacağınızı şu şekilde tespit edebilirsiniz: Küllü suya ufak bir patates koyun. Eğer patates batıyorsa, biraz daha kül eklemeniz gerekir. Patates tamamen suyun üzerine çıkarsa, karışıma biraz daha su koymalısınız.

İki-üç ay kurutun

Küllü su karışımını hazırlayıp ısıttıktan sonra, başka bir kapta üç ölçü yağı, 40-50 dereceye ısıtın. Yağ ılındıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin ve karışımı kısık ateşin üzerine alarak tahta kaşıkla karıştırın ve bir tutam tuz atın. Tuz, sabunun sert olmasını sağlar. Yarım saat karıştırdıktan sonra, puding kıvamına geldiğinde; sabununuz hazır demektir. Bu karışımı hazırladığınız kaplara dökün ve iki gün kapta tutun. Kaptan çıkardığınız sabun kalıplarını iki-üç ay gölgede kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz. Bu işlemi açık havada yapmanız ve çelik tencere kullanmanız, sağlık için önemli. İyi bir sabun yapmanın püf noktası ise; karışımı köpük kalmayana kadar karıştırmaktır.

Zeytinyağı sabunu

Zeytinyağı sabunu yapmak için 1 kilo kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır. Bir başka yöntemde ise, tek fark işlemi kaynatarak tekrarlamaktır. Sıcak su sabununda, su altta kalır ve sabun üstte toplanır. Aynı şekilde bu sabun, uygun düz bir zemine dökülüp katılaşınca kesilir. Ticari olarak üretilen sabunların büyük bir kısmında hayvansal yağlar kullanılıyor. Çünkü bu yağlar, sabunun daha kolay ve daha çabuk köpürmesini sağlıyor. Ancak cilt sağlığı için bitkisel yağlar daha yararlı. Bu nedenle uzmanlar, bitkisel sabunları tavsiye ediyor.

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz