Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Gökhan: 11 bin ton siyanür kullanılacak
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 10 Eylül 2019 - 11:50:35
Gökhan: 11 bin ton siyanür kullanılacak

Çanakkale Belediyesi’nin eylül ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Ülgür Gökhan, Kazdağları’nda yapılan maden aramalarına değindi. Gökhan, “O topraklara 11 bin ton siyanür değecek. O ağır metaller gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

 

Çanakkale Belediyesi’nin eylül ayı meclis toplantısı, Başkan Ülgür Gökhan’ın idaresinde belediye meclis salonunda gerçekleşti. Öndeki ayların değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda gündem yine Kazdağları oldu. CHP, MHP ve İyi Parti grupları, konuşmalarında Kazdağları’nda yapılan doğa katliamını protesto etti. Gökhan, son dönemde, ‘Bugüne kadar neredeydiniz?’ sorusunun sorulduğunu belirterek, 2001 yılından itibaren Kazdağları ile ilgili Çanakkale’de yapılan eylemleri, protestoları, etkinlikleri, sempozyumları, panelleri detaylı bir şekilde anlattı. Gökhan; “Geçtiğimiz ay Çanakkale’yi en çok meşgul eden konu, Kirazlı-Balaban mevkiindeki Su ve Vicdan Nöbeti ve beraberine oluşan etkinlikler oldu. Dün beni Doğu Biga Madencilik’in yetkilileri ziyaret etti. Belediyede bir araya geldik, onlar klasik söylemlerini söylediler, biz de düşüncelerimizi anlattık. Türkiye ve dünyada gündeme gelen konu ile ilgili en çok söylenen bir mesele var. ‘Bugüne kadar neredeydiniz?’ söylemi var. İnsanlar, ‘bu ağaçlar kesilirken, bu doğa tahrip edilirken siz neredeydiniz, ne oldu da birden ortaya çıktınız?’ gibi söylemlerde bulunuyorlar. 22 Eylül 2001 yılında Altınoluk’ta Kent Konseyi tarafından Kazdağları 7’nci Ulusal Sempozyumu yapılmış. 2004 yılında Kazdağları’nda oluşabilecek olumsuzluklarla ilgili konular konuşulmuş, 2006 yılında sempozyumlar düzenlenmiş. Biz, 2007 yılında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına düzenli olarak Çanakkale ili Kazdağları noktasında altın madeni arama ve işletme ruhsatı alan şahıs ve firmaları sormuşuz, onlar da bize bilgi vermiş. 2008 yılında da altın aramasını protesto etmek için Çanakkale’de bir çevre mitingi düzenlemişiz” dedi.

Ağır metaller

Başkan Gökhan, konuşmasında bölgede kullanılacak siyanürün miktarını sayısal olarak açıkladı. Kirazlı’da tam 11 bin ton siyanür kullanılacağını belirten Gökhan, “O topraklara 11 bin ton siyanür değecektir. O ağır metaller gün yüzüne çıkacaktır. Burada birbirimizin söylediklerini çürütmeye gerek yok. Gerçekler ortada. Burada risk var mı? Vardır. Bu alan bizim fay hattına kuş uçuşu 5 kilometre uzaklıktadır. 7-9 derece depreme dayanıklı havuzda yapılır, her şey dört dörtlük yapılacaktır. Kesinlikle inanırım. Ancak deprem bölgesinde toprak hareketinin nasıl gerçekleşeceğine kimse garanti veremez. Her şeyi tam yapsanız bile deprem olur, depremin neyi nasıl hareket ettireceğini kimse kestiremez. En ufacık bir çatlakta neler olacağını hayal bile edemeyiz. Burada 11 bin ton Siyanür kullanılacak. O topraklara değecek olan siyanürün miktarı budur. Tepe alındığı zaman tespit edilmiş ağır metaller gün yüzüne çıkacak ve bu daha da tehlikeli olacaktır bizler için. Madenciliğe karşı değiliz ama hem toprak, hem hava hem de su kalitemiz bozulmasın istiyoruz. 800 milyon dolar, dediler. Yüzde 10 kalacakmış Türkiye’ye. 80 milyon dolar için gerek var mı? Biz gerekirse bunu devlet için toplarız. Bu siyasi değil içme suyu, yörenin değerleri ile ilgili bir sorun var. İlgililer de bunu teyit ettiler. Buradan sağlığa zararlı metaller çıkacağını firma da kabulleniyor. Buradan alıp götüreceklermiş. Benim kafama yatmayan; bunu bizim su kaynağımızın tepesinde olmasıdır. Şurada iki barajımız daha olsa eyvallah diyelim bu riski kabullenelim” dedi.

 

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz