Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Halilağa Bakır Madeni için bilirkişi keşfinde köylülerden tepki; “Önce bizi dinlesinler”
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 23 Kasım 2021 - 12:47:38
Halilağa Bakır Madeni için bilirkişi keşfinde köylülerden tepki;    “Önce bizi dinlesinler”

Cengiz Holding’in Bayramiç’te bulunan Halilağa Bakır Madeni’ne karşı TEMA’nın açtığı davanın bilirkişi keşfi gerçekleşti. Çevre örgütleri, avukatlar ve vatandaşların tepki gösterdiği bilirkişi keşfinde yöre halkı; “Bir kişi zengin olacak diye köylüler mağdur edilecek. Önce bizi dinlesinler. Biz maden istemiyoruz” dediler.

 

Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler Köyü’nde yapılmak istenen ‘Halilağa Bakır Madeni’ne karşı TEMA’nın açtığı davanın bilirkişi keşfi pazar günü gerçekleşti. Hacıbekirler Köyü’nde yapılacağı açıklanan bilirkişi keşfi için sabahın erken saatlerinde köyde beklemeye başlayan çevre örgütleri, avukatlar ve köylüler, heyetin yaklaşık 10 kilometre ileride bulunan Muratlar Köyü’nde bulunduğu haberini aldı. Muratlar Köyü’nde, aralarında davaya bakan hakimin de olduğu bilirkişi heyeti ile bir araya gelen katılımcılar, aynı konuda açılan diğer iki davanın da bu keşif nedeni ile bekletildiğini ifade ederek, “Biz de bu keşfe katılmak istiyoruz” dediler. Bu talebin hakim tarafından reddedilmesi üzerine, davanın avukatı Burcu Özaydın; “Bu keşif sonucuna bağlı olarak diğer davalara karar verilirse ve olumsuz bir karar çıkarsa, burada çok sayıda yurttaşın ve kurumların hakları yenmiş olacak” dedi. Tüm itirazlara rağmen hakim, talepleri reddederek, TEMA ve Çan Çevre Derneği’nin katılımcısı olduğu davanın keşfini bilirkişi heyeti ile birlikte gerçekleştirdi.

“İtirazları yapacağız”

6 kurum ve 80’in üzerindeki vatandaşın katılımcısı olduğu davanın avukatı Özaydın, maden projesine ve bilirkişi keşfine dahil edilmemelerine tepki gösterdi. Özaydın, “Cengiz Holding’in bakır ve altın madenine karşı TEMA tarafından açılan davanın keşfindeyiz. STK’lar ve vatandaşlar olarak bizler de dava açtık. Bizim davamızda şimdiye kadar bilirkişi atanmadı. Diyorlar ki ilk olarak TEMA’nın davası için bilirkişi keşfi yapacağız. Bu bilirkişi keşfini ve raporunu yeterli görürsek başka keşif yapmayız. TEMA ve Çan Çevre Derneği’nin davacı olduğu tek dosya üzerinde işlem yaparak bizi susturmak istiyorlar. Vatandaşların, buradaki köylülerin müdahil olduğu davada kimseyi konuşturmadan, dinlemeden karar vermek istiyorlar. Konu aynı konu, maden aynı maden, buna rağmen kesinlikle konuşturulmuyoruz ve keşfe kabul edilmiyoruz. Gerekli itirazlarımızı yapacağız. Hukuka aykırı bir durum söz konusu. Buradaki halkı susturmaya yönelik tutumlar var. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

“Altın yerine ‘bakır’ deniyor”

Ekoloji Birliği ve Kazdağları Ekoloji Platformu Eşsözcüsü Süheyla Doğan ise, bakır ile altın madenlerinin birlikte yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Kamuoyunun tepkisinden kurtulmak için altın yerine bakır deniyor. Bakır görünümlü altın madeni yapmak istiyorlar. Çok büyük bir alan. 5 bin hektarın üzerinde ruhsat alanı, bunun içinde de 600 hektarın üzerinde ÇED alanı var. Bu maden Kazdağları’nı  talan edecek projelerden sadece biri. Cengiz Holding’i ve diğer doğa talanı projeleri Kazdağları’nda istemiyoruz” dedi.

“Hayatımız bu topraklarda geçti”

Madene karşı tepkilerini dile getiren köylüler de nesiller boyu bu bölgede yaşadıklarını ifade ederek, Cengiz Holding’i köylerinde istemediklerini dile getirdiler. Yöre halkı; “Bir kişi zengin olacak diye büyün bir köy halkı mağdur olacak. Önce bizi dinlesinler. Biz maden istemiyoruz. Bizim havamıza, suyumuza dokunmasınlar. Benim hayvanlarım altın yemez. İneklerim ot ister, mera ister. Buraya geldik, bize söz hakkı versinler. Bizim hayatımız bu topraklarda geçti” diyerek tepki gösterdi.

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz