Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Kiraz üreticisi umduğunu bulamadı
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 11 Haziran 2019 - 12:07:30
Kiraz üreticisi umduğunu bulamadı

Bayramiç’te kiraz hasadı başladı. Üretici bu yıl da istediği fiyatı bulamadı. Ziraat 900 Napolyon cinsi kirazda alımlar 8 TL’den başladı ve 6 TL’ye kadar düştü. Fiyatların her geçen gün gerilemesi üreticileri umutsuzluğa sürükledi.

Kiraz üreticisi için hareketli günler başladı. Fiyatlar ise yine umulanın çok altında kaldı. Bayramiç’te kiraz üreticisi, düşük fiyatlar nedeniyle kara kara düşünüyor. Ziraat 900 denen Napolyon cinsi ihracat kirazı geçen yıl da olduğu gibi düşük bir fiyattan açıldı. Bu yıl kirazın ilk fiyatı 8 TL olunca üreticinin para kazanma hayalleri suya düştü. Fiyatlar birkaç gün içerisinde 6 TL’ye kadar gerileyince üretici iyice zor durumda kaldı. Maliyetli ve toplaması zor bir ürün olan kirazda ortaya çıkan bu fiyatlar, üreticinin moralini sezon başında bozdu. Gübreye, ilaca, sulama bedeli ve toprağı sürmeye yıl boyu masraf yapan üretici, hasat döneminde işçi bulamamaktan ve yüksek yevmiyeden de dertli.

Maliyet yüksek, fiyat düşük

Emeğinin karşılığını almak için kiraz bahçelerine giren üreticilerin yaşadığı hayal kırıklığı çalışma şevkini de kırıyor. ‘Pazar malı’ olarak bilinen kısa sap kirazın ise daha şimdiden 3 TL’ye kadar düştüğü görülüyor. Üretici, yapılan masrafa dahi değmeyen kirazı dalında bırakmamak için mücadele ediyor. Üreticiye 1 kilogram kirazın maliyeti toplamayla birlikte yaklaşık 4 lira. Üretici, kadınlar için 80 TL, erkekler için ise 100 TL yevmiye ödüyor. Üretici, bu yıl masrafını dahi karşılayamayacak gibi gözüküyor. Bayramiç’te yaklaşık 4 bin 800 dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor.

Kim kazanıyor?

İzmir, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerdeki pazarlarda kiraz, 20 TL ila 25 TL arasında bir fiyatla satılan kiraz, üreticiden bu denli düşük fiyatlara alınıyor. Bu kadar önemli bir farkla satılan üründen kim ne kadar kazanıyor anlamak mümkün değil. Ülkemizde tarladan tezgaha kadarki süreçte ortaya çıkan fiyat farkı kirazda da aynı şekilde seyrediyor. Hem maliyetlerin düşürülmesinin, hem de tarladan tezgaha kadar yaşanan sürecin kontrol altına alınmasının üreticiyi de tüketiciyi de mutlu edeceği ortada.

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz