Trafik kazası; 2 yaralı

Trafik kazası; 2 yaralı

40 avcı adayı sınavda ter döktü

40 avcı adayı sınavda ter döktü

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Motosiklet çalarken suçüstü yakalandı

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Belediye personeline “Öfke Kontrolü” semineri

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Başarılı Başhekim Özgül’e Veda Yemeği

Şifa deposu pekmezler hazırlanıyor
  • Ana Sayfa » Bayramiç
  • 22 Ekim 2019 - 13:24:47
Şifa deposu pekmezler hazırlanıyor

Kış aylarının vazgeçilmezi ve enerji deposu pekmezin yapım zamanı geldi. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen pekmez, Bayramiç’te en fazla üzümden yapılıyor. Bayramiçli Ayhan Erten, pekmez yapımının inceliklerini aktardı.

Pekmez, enerji deposu olması ve sağlığa faydalarıyla öne çıkan bir yiyecek. Birçok çeşidi bulunan pekmezin yapım zamanı geldi. Üzüm yetiştiriciliği yapan  üreticiler, perakende ve toptan  satamadıkları üzümlerini pekmez yapmaya başladı. Bayramiç’in tanınmış isimlerinden Ayhan Erten, pekmez yapımının inceliklerini ve pekmezin özelliklerini sıraladı. Pekmez yapımının zor bir süreç olduğunu belirten Erten, ortalama 7 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini belirtti. Sofralık üzümde 10 kilodan 1 kilo pekmez alındığını söyleyen Erten, tat ve lezzet bakımından sofralık üzümden elde edilen pekmezin daha iyi olduğunu dile getirdi. Pekmezlik üzümde su oranı çok olduğu için miktarın fazla olduğunu belirten Erten, kalite olarak sofralık üzümün çok daha iyi olduğunu ifade etti. Pekmez yapımının meşakkatli bir süreç olduğunu aktaran Erten, 10 kişiyle 2 ton üzümden 3 günde ancak 300 kilo pekmez elde ettiklerinin altını çizdi. Erten, “Pekmez tüketimi kadar pekmezin hazırlanışı da çok önemlidir. Hatta en önemli süreç pekmezin hazırlanışıdır. Aşırı şekilde kaynatılarak üretilen pekmez, sağlığa faydadan çok zarar sağlar. Bu yüzden pekmez seçimi çok önemlidir. Mümkünse pekmezi evde doğal yollarla hazırlamak en doğru seçenektir” dedi.

Faydaları çok

Pekmezin üzüm, dut, armut, incir, elma, keçiboynuzu, andız ve hurma gibi pek çok çeşidi bulunur.  Pekmez, kan yapıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucudur. Karaciğeri temizleyerek damarları açar, kan basıncını dengeler. Hastalık aşamasında ise iyileşme sürecini hızlandırır. Mide rahatsızlıklarının tedavisinde destekleyici özelliğe sahiptir. Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır. İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamukçuk adı verilen ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kan dolaşımını dengeleyen ve düzenleyen pekmez karaciğer rahatsızlıklarının tedavisi aşamalarında da destekleyici bir rol üstlenir. Özellikle sigara içenlerde damar ve karaciğer, akciğerde meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olmaktadır. Pekmezin kanseri önleyici rolü olduğuna dair birçok araştırma sonucu ve yazısı vardır. Bir çorba kaşığı pekmez, önemli miktarda antioksidan ve manganez içermektedir. Manganez DNA’ları serbest radikallere karşı korur.

Serin ortamda

Pekmez; demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır dahil olmak üzere, sağlıklı ve güçlü kemiklerin oluşmasını sağlayan günlük besinlerin çoğunu sağlamaktadır. Bir çorba kaşığı pekmez vücudun ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini karşılar. Bir çorba kaşığı pekmez yaklaşık yüzde 14,5 potasyum sağlar. Kilo vermek isteyenler için harika bir besin kaynağı olabilir. Pekmez cilt sağlığı için de büyük fayda sağlar. Egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu düşünülmektedir.  Birçok üzüm çeşidine sahip olan Anadolu’da, üzüm kurutularak saklanmış ve bu şekilde tüketilmiş. Bunun dışında kaynatılarak pekmez elde edilmiş ve daha çok kışları ısınmak amacıyla tüketilmiş. Şekerin henüz mutfaklara girmediği dönemlerde bal ve pekmez, yemeklerin tatlarını güzelleştirmek, tatlıların şekerli olmalarını sağlamak amacıyla kullanılmış. Hatta kimi reçetelere ilaç niyetine yazıldığı bile oluyormuş. Zamanla üzüm dışındaki meyvelerden de pekmez yapılmaya başlanmış, çeşitliliği artmış. Pekmezi saklamak istediğiniz kapların cam ve steril kaplar olmasına özen gösterin. İçine su kaçırmamaya çalışın. Kavanozları güneş ışığından uzak, serin bir ortamda muhafaza edin.

  • Etiketler
  • Yorumla
Üzgünüm, şu anda etkin anket yok.
Fotoğraf Albümleri
Video Galerileri
Üye Girişi
  • Kullanıcı Adınız
  • Şifreniz